fbpx
Selectează o Pagină

 

Salutare tăticule! Prin acest post vreau să mă adresez ție, care ai copii, în special celor ce au băieți dar nu numai.

Îți mai amintești cum ai făcut cunoștință cu băiatul tău? Îmi mai amintești că la nașterea sa lumea te-a felicitat pentru că ai băiat iar tu ai fost bucuros de nașterea sa dar și măgulit de felicitările primite? Sau poate îți mai amintești cum în creșterea sa, când era doar un ghemotoc îl aruncai în sus și el râdea de se prăpădea, iar tu erai fericit că îl faci fericit?

STOP

Oprim cadrul aici. În acest cadru ești tu cu mâinile întinse spre cer iar mai sus, băiețelul tău pe care îl iubești. Nici o clipă nu îți poate încăpea în minte gândul să iei ochii de la el sau să lași brațele jos. Nu te distrage acum nici alarma de la telefon, nici dacă te strigă careva, nici lătratul unui câine. Ești cu ochii pe el și gata să îl prinzi în brațe. Știi că e esențial să fii focusat, atent și gata pentru că sănătatea și integritatea sa sunt în mâinile tale.

Acum reluăm…. Hopa hop! L-ai prins și el râde. Îl lași jos și aleargă prin curte iar noi ne retragem pe o bancă să vorbim.

Educația despre sexualitate a băiatului tău îți revine și nu e o treabă puțin importantă. Eu și tu, ca tătici, trebuie să le vorbim adecvat vârstei și temperamentului lor despre sexualitate că altfel poate pica destul de rău și efectele pot fi devastatoare. Nu ne permitem să ne luăm gândul de la ei. Nici nu putem crede vreo secundă că le cresc aripi sau să spunem altcuiva să „îi prindă” cu astfel de informații. E treaba noastră și trebuie făcută la timp și bine la fel ca prinsul în brațe.

Și tu și eu ne-am supăra dacă cineva ne-ar împinge la o parte să ne prindă băiatul aruncat în aer de noi pentru a îl binedispune. Mai mult, nu am avea încredere în alții să facă jocul acesta, nu ne-am simți deloc confortabil ca altcineva să îl arunce și să îl prindă. Noi îi știm, le știm greutatea, știm în ce direcție și cu ce forță le-am făcut avânt, estimăm milisecunda în care îl vom atinge și chiar poziția corpului său fragil.

Nici cu educarea despre sexualitate nu e diferit. Noi ne cunoaștem cel mai bine copiii, știm caracterul lor, capriciile lor, obiceiurile, sensibilitățile, rezistențele, tot. Noi suntem cei ce trebuie să le vorbim pe un subiect așa de sensibil mai ales știind că mâine vor fi adulți și vor forma familia și societatea.

În concluzie, nu-ți lăsa băiatul în aer. Vorbește cu el la timpul potrivit și în contextul potrivit. Transmite-i valorile corecte și principiile bune dar fii și explicit și direct. Doar așa va fi în siguranță! Prinde-l!

Dacă ești interesat de materiale pe această temă nu ezita să cauți. Eu am încercat să produc ceva materiale ajutătoare și poți asculta acesta materiale în pagina episoadelor.

Photo by Jonnelle Yankovich on Unsplash

Pin It on Pinterest

Share This